Superspeurneus

Hoe ontdekt de superspeurneus verborgen informatie?


Tijdens deze workshop gaan de leerlingen op zoek naar allerlei verborgen informatie aan de hand van scheikundige en natuurkundige fenomenen. Zo ontdekken ze dat ze niet alles kunnen ontdekken door enkel gebruik te maken van hun zintuigen. De workshop leert hen kritisch ingesteld te zijn. Door gebruik te maken van loepen wordt de vingerafdruk ontleed en uitgelegd (biologie). Tijdens de workshop maken ze gebruik van tablets, e-mail en apps.

De leerlingen krijgen alle materiaal (ook de tablets) ter beschikking gesteld. Het is de bedoeling dat de leerlingen in groepjes van 2 werken en naar hartenlust kunnen experimenteren.

Onderdelen workshop
Een super speurneus is steeds op zoek naar bewijsmateriaal en informatie die we met onze ogen niet kunnen zien. In deze workshop gaan we op zoek naar informatie die verborgen zit in vele dagdagelijkse dingen, ontdekken we dat ieder van ons uniek is en leren we al onze zintuigen te gebruiken.


Loepen
Door gebruik te maken van loepen ontdekken we verborgen informatie in microfilms. Verborgen informatie in geld, bankkaarten, identiteitskaarten wordt zichtbaar door gebruik te maken van UV-licht.

Vingerafdrukken
We gebruiken de techniek van de FBI om onze vingerafdruk zichtbaar te maken en ontdekken dat ieder van ons uniek is. Wat ontdek je allemaal in een vingerafdruk?
De zintuigen van een speurneus: ontdek het verschil tussen water, suiker-water, zout-water en azijn door enkel je ogen te gebruiken… Niet gemakkelijk he? Wel als je gebruik maakt van allerlei scheikundige reacties, rode kool en… een ei!

QR codes
Iedereen kent wel de streepjescodes die je terug vindt op bv. de pot choco. Maar wat zijn QR codes? Tijdens dit deel van de workshop ontdekken de leerlingen het wat en hoe van QR-codes, maken ze zelf QR-codes en versturen die naar een geheime agent. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van tablets.

Deze activiteit is geschikt voor leerlingen in het lager onderwijs

Er is een limiet van 24 deelnemers.

 

Deze activiteit duurt:

  • 2 uur
 

De richtprijs voor deze activiteit is €7.00 per leerling. (i)

X

Deze prijs is berekend op een fictieve klasgroep van 24 leerlingen, om vergelijking mogelijk te maken.

 

Deze activiteit is uitgerust voor:

  • 4de leerjaar
  • 5de leerjaar
  • 6de leerjaar
 

Op je school België

     

Deze activiteit wordt georganiseerd door

SapiKids
0484 63 73 41
info@sapikids.be
www.sapikids.be