Muzikale voorstelling rond WOI en andere oorlogen door muzikanten Lien & Bart. We brengen eigen liedjes, verhalen en nemen oorlogstuig mee om na de voorstelling te bekijken.
Schrijf nu inGeorganiseerd door
Duurtijd
Locatie
Geschikt voor
Beschikbaarheid
Prijs
Een bajonet wordt een schroevendraaier. Een obus wordt een dammer om vloeren te leggen. Hoe mooi was het, toen de mensen na de Eerste Wereldoorlog terugkwamen naar hun compleet verwoeste stad Ieper, waar ze de wapens opnamen, niet om te vechten, maar om te werken, om hun huizen weer recht te zetten.
Oorlog duurt generaties lang en geweldloosheid mag dus eindeloos gepromoot worden.
Een boeiende reis van WOI tot nu! Op een speelse, verstaanbare en creatieve, zeker niet te zware manier wordt er gezongen, worden er verhalen verteld met mooie bijpassende beelden en eigen filmcreaties.
Zonder geluidsinstallatie: maximum 60 leerlingen bij 1 voorstelling.
Met Geluidsinstallatie: de groep mag gelijk welke grootte hebben
Buiten: maximaal 30 leerlingen bij 1 voorstelling
Prijs voor een groep van maximum 50 leerlingen: 7 euro per met een minimum uitkoopsom van 300 euro.
Prijs voor een groep van minimum 50 leerlingen – maximum 80 leerlingen: 7 euro per leerling + 100 euro voor de geluidsinstallatie.
Prijs voor een groep vanaf 80 leerlingen: 7euro per leerling.
Bijkomende kost: kilometervergoeding 0,30 euro per km vanaf 50 km (retour).
Bij 2 voorstellingen op 1 dag tussen 10u45 en 15u (einde) = 2de voorstelling gratis. Dit kan ook bijvoorbeeld, wanneer men minder leerlingen in 1 zaal kan plaatsen door corona.
Indien op voorhand aangegeven wordt dat er enkele slechthorende leerlingen zijn, kunnen Lien & Bart de teksten van hun liedjes op papier aan hen geven, zodat zij beter kunnen volgen tijdens de voorstelling.
Indien op voorhand aangegeven wordt dat er enkele slechtziende leerlingen zijn, kunnen Lien & Bart ervoor zorgen dat zij vooraan zitten of extra dicht. Zij mogen ook als eerste achteraf de oorlogsmaterialen samen met Lien & Bart vastnemen en voelen.
Voorstellingen kunnen doorgaan in plaatselijke culturele centra, in polyvalente zalen van de school, maar ook in de klas zelf is het mogelijk.
De voorstelling kan ook doorgaan in openlucht op bijvoorbeeld een plek op school, in de stad of in het dorp die belangrijk was voor de geschiedenis van de school of het dorp. Opgelet: hier is geen geluidsversterking en projectie mogelijk. Dit is dan een voorstelling voor kleine groepjes (max. 30 personen ongeveer) op een rustige plek.
Indien het regent, gaat het door onder een afdak of op een alternatieve plaats binnen.
Geluidsinstallatie is nodig vanaf 60 leerlingen volgens de technische fiche of je kunt ook de geluidstechnieker van Lien & Bart bijboeken.
Projectie: Lien en Bart hebben een laptop, HDMI aansluiting, beamer en klein projectiescherm. Indien de voorstelling plaatsvindt in grotere zalen waar een projectiescherm en beamer aanwezig is, dan kunnen we normaal gewoon aansluiten op die beamer. (HDMI)
Parking voor 2 auto's te voorzien.
De voorstelling duurt 50 minuten. Indien het mogelijk is voor de school, kan ze uitgebreid worden naar 60 minuten.
De eerste voorstelling kan ten vroegste beginnen vanaf 10u30 omdat er heel wat moet worden klaargezet qua techniek.
De eerste voorstelling kan ten vroegste beginnen vanaf 10u30 omdat er heel wat moet worden klaargezet qua techniek.
WOI zou de oorlog moeten geweest zijn die alle oorlogen zou stoppen. Jammer genoeg is het antwoord van de leerlingen in de zaal altijd een duidelijke njet en daarom stopt onze voorstelling lang niet bij deze oorlog.
Andere oorlogen komen aan bod zoals de Tweede Wereldoorlog die bijvoorbeeld in Antwerpen lelijk huisgehouden heeft. Een lied over het gebombardeerde Mortsel op 5 april 1943 en hoe de gevolgen daarvan nog tot nu te voelen zijn, wordt door Lien gezongen, in het Antwerps.
Ook de actualiteit komt aan bod, om vervolgens te eindigen met een oproep tot vrede.
Lien & Bart begeleiden zichzelf op accordeon, fluiten, piano en gitaar en schreven alle teksten en muziek zelf.
Het doel is om jongeren en kinderen de gevolgen van oorlog te leren begrijpen. Kinderen en jeugd leren begrijpen dat de gevolgen van oorlog jarenlang blijven duren en invloed hebben op meerdere generaties.
We willen de kinderen kritisch laten nadenken en hun inlevingsvermogen opwekken door bijvoorbeeld te vertellen over hoe jong de soldaten soms zijn die in een oorlog gaan vechten. De kinderen leren creatief denken door vragen als: 'wat zou jij doen om niet te moeten gaan vechten?' of 'Wat zou je met deze lege obus-huls nog kunnen doen?'. Hier komen de meest creatieve antwoorden op.
Kinderen leren over geschiedenis op een speelse manier en leren ook over de geschiedenis van hun dorp of hun school, wat ook dit komt aan bod in elke voorstelling. (met eventuele oude foto's ook).
Ook op muzikaal vlak leren leerlingen bij, want ze zien live instrumenten en horen live muziek spelen. Dit draagt sterk bij tot hun algemene culturele ontwikkeling.
Technisch is de voorstelling ook heel interessant, omdat er wordt uitgelegd hoe de materialen in elkaar zitten en waarvan ze gemaakt zijn. Dit is in technische richtingen altijd extra boeiend.
Op sociaal vlak leert het jonge publiek dat ze iedereen moeten respecteren zoals ze zijn. Ze leren begrip opbrengen voor leeftijdsgenoten (eventueel ook uit hun klas of school) die het moeilijk hebben of die oorlog van dichtbij gezien hebben.
Dit wordt allemaal meegegeven via een concert met liedjes en tussendoor worden de verhalen verteld. Leerlingen kijken, maar er worden ook vragen gesteld aan het publiek en er wordt zeer interactief gewerkt.
Na de voorstelling mogen de leerlingen authentiek oorlogsmateriaal - zoals een bajonet-rap, een obus die de mensheid geen kwaad wilde doen - van dichter bekijken en zelfs vastpakken.
Een voorbereiding is zeker geen overdreven luxe. WOI en WOII schetsen in de tijd of uitleggen waar WOI vooral plaatsvond, kan zeker nuttig zijn. Enkele anekdotes vertellen over WOI of WOII kan zeker hun interesse wekken. Een foto of filmpje tonen van loopgraven kan hen een beeld geven. Een bezoek met de school aan een geschiedkundige plek rond WOI of WOII kan ook bijdragen aan hun interesse. (bijvoorbeeld in Mortsel kan men eens de wandeling doen rond het bombardement op 5 april 1943).
Voorbereiding is echter geenszins verplicht, want we houden de informatie die we doorgeven zeer laagdrempelig en via de liedjes is het veel makkelijker om alles te begrijpen dan via droge info. Ze beginnen ook steevast met de eenvoudige vraag wanneer deze oorlog plaatsvond en waar. (zowel bij WOI als bij WOII). Er zijn heel wat filmpjes rond WOI gemaakt tijdens de 100-jarige herdenking om te laten zien aan kinderen in scholen om hen een idee van deze oorlog te geven. Ook tijdens de voorstelling worden beelden getoond van hun eigen dorp of stad in WOI of WOII en wat er daar gebeurd is.
Achteraf krijgt elke school de liedjes in mp3 - vorm. Ook de teksten kunnen worden bezorgd.
Lien & Bart verduidelijken alle moeilijke woorden en gebruiken er zo weinig mogelijk. Ze veranderen de tekst soms naargelang de leeftijd en achtergrond van hun jonge publiek. In het begin van de voorstelling wordt er ook gezegd dat leerlingen die iets niet begrijpen, hun vinger altijd mogen opsteken om uitleg te vragen, maar niet tijdens de liedjes, wel ertussen, ervoor en erna.
Enkele woorden die moeilijker zijn en zeker uitgelegd worden:
Patatten, obus, deserteren, royalist, front, gasmasker, loopgraven.
We vragen leerkrachten om iedereen op rijen te zetten, zoals in een theater. Bij het binnenkomen en gaan zitten vragen we de leerkrachten om hen tot rust aan te manen.
Deze voorstelling is ideaal voor de derde graad lager en de eerste graad middelbaar. Maar ze is zeker ook mogelijk voor de tweede en derde graad secundair, mits aanpassing. Dit hebben Lien & Bart al gedaan, dus dat is geen probleem. Initieel is ze wel gemaakt voor de jongere leeftijd.
Op voorhand nemen Lien & Bart contact op met de school om te horen of er veel kinderen zijn met bijvoorbeeld een achtergrond van oorlog en vluchten, of er veel anderstaligen zijn, of er andere problemen gemeld worden. Op die manier kunnen Lien & Bart zich nog beter voorbereiden op hun voorstelling. Zij proberen namelijk voor iedereen de meest passende voorstelling te geven.