Kwinkslag

Vorming waarin je ervaart wat het betekent om in contact te komen met andere regels en gewoonten.

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

  • 100 minuten

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Secundair onderwijs: 5 - 7

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

‘Kwinkslag’ helpt de spelers op een creatieve manier na te denken over verschillen en gelijkenissen tussen mensen en culturen. Iedere dag moeten we leren om te gaan met verschillen: thuis, op school, op het werk, in de vrije tijd, ...

Dit spel kan ook plaatselijke jeugdwerkers en beleidsverantwoordelijken een ruimere kijk bieden op jongeren en jeugdwerk. Nadenken over de plaats van jongeren binnen het lokale beleid is ontzettend belangrijk.

‘Kwinkslag’ helpt de spelers een klaardere kijk te krijgen op zijn of haar plaats in de samenleving van vandaag. Verschillen tussen mensen zijn niet bedreigend maar eerder verrijkend!

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Tussen 8 en 25 deelnemers per activiteit 

Meer informatie over de prijs

We hanteren voor dit spel een prijs van €180 per speltrainer en rekenen daarnaast ook een vervoers- en een verplaatsingskost aan van €0,40 per km en per speltrainer. Voor aansluitende spelsessies: 30% korting.

Verloop van de activiteit

‘Kwinkslag’ bestaat uit 2 delen: een speldeel en een nabespreking.

  • Tijdens het speldeel spelen de spelers aan verschillende speeltafels een kaartspel, ‘Kwinkslag’ genaamd. Dit speldeel verloopt in tornooivorm: sommige spelers verschuiven van de ene tafel naar de andere -afhankelijk van hun speelresultaat- en krijgen dus te maken met nieuwe tegenstanders. De spelers weten echter niet dat elke tafel bij het begin van het spel een licht afwijkende versie heeft gekregen van de basisset met spelregels van ‘Kwinkslag’.

    Aan de ene tafel bijvoorbeeld is de aas veel waard, aan een andere tafel niet. Aan de ene tafel zijn de ruiten troef, aan een andere tafel schoppen, aan een derde tafel is er helemaal geen troef. Voor alle spelers echter geldt één zeer belangrijke regel: niet spreken en niet schrijven! (geen verbale communicatie)

    Vanaf het moment dat de spelers van tafel beginnen te wisselen, voelt men een haast onmerkbaar verschil in het lokaal: uitdrukkingen van onzekerheid, gegrinnik, gemurmel van frustratie, misschien zelfs vuisten die op tafel slaan. Elke tornooironde wisselen een aantal spelers van tafel, met nog meer onzekerheden, gelach en gebonk op tafels als gevolg.
     

  • Na het speldeel volgt de nabespreking waarin de link wordt gelegd tussen het kaartspel en de realiteit: hoe reageer je als je terechtkomt in een omgeving waar andere regels gelden? De spelbegeleider trekt samen met de spelers parallellen tussen de gevoelens en de reacties van de spelers tijdens het spel en de gevoelens en reacties van de spelers wanneer zij in realiteit geconfronteerd worden met verschillen.
Thema's
  • Mens & maatschappij
  • Samenleven

Gerelateerde activiteiten