Interactief en creatief naar meer inzicht en leesplezier!
Schrijf nu inGeorganiseerd door
Duurtijd
Locatie
Geschikt voor
Beschikbaarheid
Prijs
In deze workshop in het boekenhart van Antwerpen, de Nottebohmzaal van de Erfgoedbiblioheek, leren jonge tieners al doende over de tijdloosheid van helden en verhalen, maar ook over wat een held nu kan zijn en wat een held voor hen betekent. Interactiviteit en leesplezier zijn troef in deze workshop waarin jongeren (eerste) stappen zetten richting inzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie.
Met de ‘verhaalcirkel’, een ijzersterke lestool, gaan leerlingen naderhand op zoek naar een boek in hun (school)bib om zelf te lezen, te interpreteren en te presenteren. De boekbesprekingen in je klas zullen hierna nooit meer hetzelfde zijn.
Met ‘Cirkelhelden’ zetten we ons in voor leesbevordering bij jongeren. Die is broodnodig. Recent onderzoek toont aan dat slechts de helft van alle 9- tot 13-jarigen wekelijks een boek of strip leest. In de categorie 14 tot 17 jaar daalt dat cijfer verder naar een derde. De Erfgoedbibliotheek richt zich voor het eerst op een jonger publiek: de derde graad basisonderwijs en eerste jaar secundair onderwijs. Dat doen we net omdat de leesfrequentie bij jongeren zo rond de overgang naar het secundair onderwijs dramatisch daalt.
Opzet
Van oudsher gaan veel verhalen over helden. Maar met de tijd veranderden ook de helden. In deze workshop leren jonge tieners al doende over de tijdloosheid van helden en verhalen. Ze staan ook stil bij de vraag wat een held nu kan zijn en wat een held voor hen betekent. Interactiviteit en leesplezier staan centraal in deze workshop, waarin jongeren (eerste) stappen zetten richting tekstinzicht, verhaalanalyse, leeshonger, presentatie en eigen creatie.
Deze workshop werd professioneel uitgewerkt door Oetang Learning Designers. We lieten ons adviseren door de educatieve experts van de Openbare Bibliotheek Antwerpen en van Iedereen Leest (in het kader van de Jeugdboekenmaand 2022). De workshopsessies vinden natuurlijk plaats in het boekenhart van onze stad: de Nottebohmzaal. Met ‘Cirkelhelden’ leveren we aan onze jongeren het overtuigende bewijs van hoe belangrijk en plezierig lezen wel is.
Na een algemene introductie op wat een held kan zijn, gaan de jongeren in groepjes aan de slag met fragmenten. Die komen van vijf representatieve – want zeer diverse – heldenverhalen uit onze gigantische collectie jeugdliteratuur: van het Gilgamesj-epos tot het splinternieuwe 'Tori' van Brian Elstak en Karin Amatmoekrim.
De jongeren lezen en puzzelen verhaalfragmenten in elkaar en maken zo kennis met de ingrediënten en de (cirkel)structuur van heldenverhalen. Vervolgens gaan ze, onder andere geholpen door een digitale inspiratietool, creatief aan de slag om zelf een verhaal over een eigen held te schrijven.
Bibchallenge
Na deze workshop boordevol heldhaftige verrassingen, samenwerking en creativiteit zijn de leerlingen klaar voor hun eigen avontuur: de bibchallenge. Alleen of samen met de leerkracht duiken ze heldhaftig de openbare bibliotheek of de schoolbib in. Ze gaan zelf op zoek naar een boek dat ze lezen en waarvan ze een cirkelboekbespreking maken en/of presenteren. Dat doen ze aan de hand van een krachtige didactische tool, de 'verhalencirkel', die ze aangereikt kregen in de workshop. En zo is de cirkel rond.