Vluchtpost

Een workshop over vluchtelingen vroeger en nu.

Schrijf nu in

Georganiseerd door

Duurtijd

  • 50 minuten

Locatie

  • Op je school

Geschikt voor

  • Lager onderwijs: 3 - 6

Beschikbaarheid

  • Hele schooljaar beschikbaar

Prijs

Wereldwijd zijn er bijna 90 miljoen mensen op de vlucht. In deze interactieve workshop krijgen leerlingen enkele basisbegrippen en feiten over de hedendaagse vluchtelingenproblematiek. Ze komen ook meer te weten over de verschillende beweegredenen en leefomstandigheden van vluchtelingen. De workshop sluit af met een creatieve opdracht. De leerlingen krijgen de kans om hun eigen postkaartje te ontwerpen, bv. met een inspirerende tekening en/of boodschap over wat ze tijdens de workshop geleerd hebben.

Alles open / Alles toe
Meer info over de groepsgrootte

Max. 25 leerlingen

Meer informatie over de prijs

40 euro per lesuur (inclusief begeleiding). 1 of 2 lesuren (in onderling overleg). Je kan kosteloos annuleren tot 1 week voor de workshop. Voor reservaties buiten de Antwerpse districten wordt er een extra verplaatsingskost van 0,4246 euro per kilometer aangerekend. De totale verplaatsingskost wordt berekend op basis van de afstand tussen het Vredescentrum en de school (voor de heen- en terugreis).

Meer informatie over de inhoud en het verloop van de workshop

'Vluchtpost' is een kant- en klare workshop op kindermaat met als thema 'vluchtelingen'. Aan de hand van interactieve oefeningen maken de kinderen kennis met de basisbegrippen en de levensomstandigheden van vluchtelingen vandaag. Nadien gaan de kinderen creatief aan de slag. Ze tekenen een persoonlijk vredeskaartje en posten het in de vredesbrievenbus.

Het Vredescentrum verzamelt alle postkaartjes en bezorgt ze nadien aan Syrische leeftijdsgenootjes in een Turks vluchtelingenkamp. De leerlingen maken zo een tastbaar gebaar naar leeftijdsgenootjes op de vlucht voor conflict.

De basisworkshop voor het 3e, 4e en 5e leerjaar kan worden uitgebreid met een extra module. In de extra module worden kinderen gestimuleerd om na te denken over de begrippen ‘huis’ en ‘thuis’. Wat is belangrijk om je thuis te voelen? Zou dat voor iedereen hetzelfde zijn? Deze themales kan ook op zichzelf staan en duurt 1 lesuur.

 

De basisworkshop voor het 6e leerjaar duurt 1 lesuur.

Workshops worden uitgevoerd door een medewerker van het Vredescentrum of door de leerkracht zelf aan de hand van een uitgebreide lerarenhandleiding

Alle (teken)materiaal wordt voorzien

Aanvullend aan de workshop

Als aanvullende activiteit kan een getuigenis plaatsvinden. Het Vredescentrum brengt je graag in contact met geïnteresseerde sprekers.

Voor leerlingen van het 6de leerjaar bestaat er een aangepaste workshop 'Maakt het uit waar je huis staat'? In deze workshop denken de leerlingen na over de definitie van ‘vluchtelingen’, over wat ze zouden willen meenemen als ze op de vlucht zouden moeten en over de dingen die ze zouden moeten achterlaten. Via gesprekken, kleine denkoefeningen en een foto-opdracht worden antwoorden gezocht op deze (moeilijke) vragen…

Verwachtingen naar leerkracht en begeleiding toe

Tijdens de workshop verwachten wij een actieve en betrokken houding van de leerkracht, anders kan de activiteit niet doorgaan.

Thema's
  • Mens & maatschappij
  • Geschiedenis
  • Samenleven
Extra ondersteuning
  • Cultuurschakel

Gerelateerde activiteiten