Maak je klas mediawijs en ontdek samen de wondere wereld van journalistiek en media!
Mail om in te schrijvenGeorganiseerd door
Duurtijd
Locatie
Geschikt voor
Beschikbaarheid
Prijs
Als leerkracht help je dagelijks jongeren kennis, vaardigheden en attitudes verwerven om hen te vormen tot geïnformeerde en kritische burgers. Wij geloven dat een flinke portie inhoudelijke mediawijsheid daarbij kan helpen.
Spring binnen op de jongerenredactie, vlak bij het station Antwerpen-Centraal en ontdek de wondere wereld van journalistiek en media.
De workshops zijn te combineren met een gratis rondleiding op de redactie. Ze kunnen ook plaatsvinden op school.
1. Aanbod journalistieke - media maken workshops
Interviewtechnieken Hoe bereid je een interview voor? Hoe krijg je de juiste informatie voor je artikel? Welke soorten vragen zijn er? Neem je een gesprek op, of juist niet? Laat je een interview altijd nalezen? Dat wordt allemaal duidelijk in deze workshop.
Journalistieke deontologie Wat zijn de rechten en plichten van een journalist en in hoeverre is dat vastgelegd in een ‘wetgeving’?
Artikels schrijven Hoe schrijf je een persartikel? Wat is de opbouw? Hoe bepaal je de titel, inleiding, tussentitels...? Welke verschillende vormen zijn er?
Mediatraining Je komt te weten hoe de dag van een journalist eruitziet en hoe je hem of haar best bereikt. Daarnaast word je ook geïnterviewd en krijg je feedback op je resultaat.
Mediatraining: Na deze snelcursus mediatraining weet je hoe je jouw boodschap verkondigt. Je leert pakkende persberichten schrijven om pers naar je event te lokken, waarop je let als je geïnterviewd wordt of hoe je voor de camera je verhaal doet. Voor je het weet haal jij als woordvoerder probleemloos de media.
Je eerste artikel: hoe doe je dat? Onze redactiebegeleiders zijn ervaren journalisten en leren je het. Al meer schrijfervaring? Dan tonen we je hoe je bijvoorbeeld een opiniestuk, recensie of column schrijft.
Video: In de workshop leer je de basis over filmen en werken met een camera en het monteren erna. Op verplaatsing werken we met smartphones en gratis montageapps. Gevorderden leren een videoreportage te maken, een video voor sociale media, een timelapse, filmen voor een green key en meer.
Fotografie: Of je nu voor de eerste keer kennismaakt met een fototoestel, of je wilt verdiepen in fotoreportages, portret-, nacht- of miniatuurfotografie en Photoshop: wij helpen. Op verplaatsing werken we steeds met smartphones en gratis apps voor nabewerking.
Podcast: Ben je fan van verhalen luisteren en vertellen, dan is podcast iets voor jou! We leren je de opbouw van een podcast, hoe je deze opneemt, waar je op moet letten om het interessant te houden en hoe je monteert. Op verplaatsing werken we steeds met smartphones en gratis apps voor bewerking.
2. Aanbod mediawijze workshops
Fake news - starterspakket: wat is het en hoe kunnen we het herkennen? De workshop is ideaal voor wie nog zoekende zijn en meer wil weten over het hoe en wat. We kijken welke soorten fake news er zijn, hoe je jezelf ertegen beschermt en hoe je kritisch kijkt naar media. (duur: 1 – 2uur)
Fake news – a deep dive: Besprak je fake news al met de groep, maar wil je je verder verdiepen? Dan is deze workshop voor jou! Aan de hand van een spel gaan we aan de slag met fake news. Ook AI (artificiële intelligentie) nemen we onder de loep. Ga zelf op onderzoek, met de nodige tips en tricks. (duur: 2 uur, kan in combinatie met fake news - starterspakket)
Mijn gedacht! Maar wat nu? – Online polarisatie en vrijheid van meningsuiting: De wereld is niet perfect. Er zijn veel dingen waar je het wel of niet mee eens bent. En jouw mening doet ertoe. (Sociale) Media speelt hierin een belangrijke rol en focust zich steeds meer op uitersten. Leer dus hoe je je mening onderbouwt en hoe je kan omgaan met polariserende meningen. Ga op zoek naar goede argumenten en altijd met respect voor de ander. (duur: 2 – 3 uur)
Wil je in de lessen graag aan de slag met artikels van StampMedia? Of liever met 1 van onze thematische jongerenmagazines? Alle artikels zijn vrij te gebruiken mits bronvermelding.
Willen je leerlingen verder aan de slag met media in hun vrije tijd?
Je hebt ongetwijfeld getalenteerde leerlingen in je klas die graag creatief aan de slag gaan met woord en beeld. Vertel hen over StampMedia en de talrijke gratis workshops (www.stampmedia.be/activiteiten) die we hen ook in hun vrije tijd aanbieden om hun skills aan te scherpen!
Afhankelijk van de beschikbaarheid van de workshopgevers in onze agenda.
Wij hanteren volgende prijzen voor de workshops: 250 euro voor een halve dag per groep; 400 euro voor een hele dag per groep; Gratis rondleiding is altijd mogelijk.
Workshops kunnen altijd doorgaan bij StampMedia (De Coninckplein 26, Antwerpen), maar zijn ook mogelijk op jullie eigen locatie.
Bij ons is er geen mogelijkheid tot parkeren, maar we zijn erg bereikbaar met het openbaar vervoer.